Asiakastarina: APT-Enertel & Paimion kaupunki
Oikeat ratkaisut tilojen vaatimiin tarpeisiin
APT-Enertel Oy toteuttaa sähkösuunnittelua Paimion kaupungin kiinteistöjen peruskorjauksiin ja uudisrakentamiseen. Suunnittelutyössä yhdistyvät laaja tietotaito, tarpeiden tunnistaminen ja jatkuva parantaminen sekä tiivis sitoutuminen projektien eri vaiheisiin.
Parhaillaan 700-vuotista historiaansa juhlistava Paimion kaupunki on kunnostanut ahkerasti rakennuskantaansa. Muun muassa uimahalli sekä useat koulut ja päiväkodit on peruskorjattu, minkä lisäksi on tehty uudisrakentamista.
Yhtenä tärkeänä osana muutostöitä on tilojen ja niiden toimintojen tarpeita vastaava sähkösuunnittelu, josta vastaa APT-Enertel. Parhaillaan on käynnissä merkittävä investointi, kun Kriivarin kouluun toteutetaan noin 2400 neliön laajennus ja noin 1800 neliön peruskorjaus.
– Kriivarin koulussa tilat tuplaantuvat. Teemme A- ja B-luokat kattavan 1.-6. luokkien kokonaisuuden. Investoimme kiinteistöihimme sekä viime että tänä vuonna molempina noin 10 miljoonaa euroa, kun investointitasomme on ollut keskimäärin noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa, Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen kertoo.
Paimion kaupunki ja APT-Enertel ovat tehneet yhdessä noin 15 projektia viimeisen 15 vuoden aikana. Sähkösuunnittelua on tehty päiväkoteihin, peruskouluihin, lukioon, kaupungintalon ja kirjaston kiinteistöön sekä Solina-uimahalliin.
– Panostuksille on kysyntää, sillä käyttöasteet ovat korkeat. Esimerkiksi vuonna 2021 suunnitellussa ja 2023 valmistuneessa uimahallissa on kuukausittaisia käyntejä noin 10 000. Määrä on iso reilun 11 000 asukkaan paikkakunnalla.
Käyttö määrittelee tarpeet
Aaltonen korostaa APT-Enertelin tuntevan Paimion kaupungin konseptin, jonka mukaisesti kiinteistökantaa uudistetaan ja rakennetaan. Näin suunnittelutyö etenee oikeilla urilla ilman, että tekijöitä tarvitsee ohjata. Myös yhteistyö rakennusvalvojan kanssa toimii saumattomasti.
– APT-Enertel tietää, mitä tilaaja tarvitsee ja haluaa. Käytön kautta tulee tietyt tarpeet ja huomioon otettavat asiat. He suunnittelevat meille järkevät kokonaisuudet, jotka vastaavat juuri niitä tarpeita, mitä mikäkin tila ja sen toiminta vaativat, Aaltonen sanoo.
APT-Enertelin Turun toimipisteessä projektipäällikkönä työskentelevä Pekka Lehtonen on ollut mukana vuodesta 2013 lähtien. Hän työskenteli aiemmin Paimion projekteissa suunnittelijana ja tekee sitä edelleen projektinvedon ohessa.
– Paimion kaupungilla on selkeä tahtotila, mitä he haluavat tiloilta ja niiden käytöltä. Kokemuksen myötä tunnemme paikat ja toimijat, sekä heidän käyttämänsä järjestelmät, Lehtonen kertoo.
Jatkuvaa parantamista kustannustehokkaasti
Tärkeä osa toimivaa yhteistyötä on aktiivinen jatkuvaan parantamiseen pohjautuva kehitystyö. APT-Enertel tarjoaa ajanmukaisia toimivia ratkaisuja erinäisiin tarpeisiin. Suunnittelutyö edellyttää tiivistä kanssakäymistä arkkitehtien, työmaavalvojien ja urakoitsijoiden kanssa.
– Koulu- ja päiväkotikiinteistöissä valaistukset ja niiden säädettävyys otetaan tarkoin huomioon. Uimahallissa on kloori-ilmaa ja korkeat lämpötilat, joten siellä korostuu valaistuksen lisäksi oikeat tuotevalinnat, sillä pintojen ja materiaalien on kestettävä näitä olosuhteita jatkuvassa käytössä, Lehtonen taustoittaa.
– Myös huolto ja käytännöllisyys huomioidaan tarkoin jo suunnitteluvaiheessa yhteistyössä arkkitehdin kanssa. Omanlaisensa murros on ollut se, että olemme siirtyneet loisteputkista ja energiansäästövalaisimista LED-valoihin, Aaltonen lisää.
Projekteissa on tarkkaan määritellyt aikataulut, joista pidetään kiinni – korkeasta laadusta tinkimättä.
– Osaamme hyvällä tavalla kyseenalaistaa asioita ja sitä kautta löydämme yhdessä arkkitehdin ja tilaajan kanssa parhaat ratkaisut huomioiden käytön määrittelemät tarpeet, toteutuksen ja kustannustehokkuuden, Lehtonen toteaa.